Annelies de Jong

Kunstenaar Annelies de Jong
Discipline(s) Schilderen
NABK lid sinds 2021
Plaats Laar
Website www.annelies-dejong.nl

Profiel Mijn kunst heeft tot doel de intieme verbinding met de Bron en de verdiepende ervaring van spiritueel ontwaken te weerspiegelen. Fascinerend is het contrast van mijn innerlijke reis: "wie ben ik" en de verleidelijke droomwereld die ik tegelijkertijd naast de alledaagse thematiek probeer te scheppen. Het scheppen van imaginaire werelden voor zichzelf en anderen is van ongekende waarde.

Mijn inspiratie haal ik onder andere uit de spirituele reizen die ik alleen heb gemaakt door India en Nepal. In deze landen ben ik op de mooiste locaties geweest en heb ik zinrijk contact gehad met de bevolking, natuur en cultuur. Ik heb in India en Nepal pure harmonie ervaren, een intense ervaring. Mijn werk zou je fantastisch realisme kunnen noemen. In mijn schilderijen probeer ik het realistische, fantastische en het liefdevolle met elkaar te combineren.Website

Devotie (2020)
Annelies de Jong
Olieverf op paneel, 60 x 80 cm.

Het idee van mijn schilderij is ontstaan door de reizen die ik gemaakt heb door India en Nepal. Ik was zeer nauw betrokken bij de bevolking en het geloof, en was ontzettend onder de indruk van de rituelen waarbij men kleine offers zoals bloemen, wierrook of voedsel aanbiedt aan een gesymboliseerd cultusbeeld, zoals de Himalaya, Ganges, beelden van goden, tempels enz. Dit doet men dagelijks, met veel toewijding. Je voelt de krachtige energie die daarbij vrijkomt en door je heen stroomt. Heel bijzonder om te ervaren. Op deze manier inspireren rituelen ons om bewuster te leven, betere mensen te worden en een waardevolle bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. In dit schilderij zijn een aantal van deze elementen samengevoegd.


Website

journey home (2021)
Annelies de Jong
olieverf op paneel, 30 x 50 cm.

Vorig jaar reisde ik door Nepal, een prachtig land. Ik liep een aantal dagen door de annapurna ranche een hele mooie tocht langs de lokale bevolking en de mooie natuur en bergtoppen van de Himalaya. Ik verbleef in verschillende dorpjes waaronder Ghandruk. Een heel oud dorpje van honderden jaren oud. De bevolking leeft hier in de bergen en spreken hun eigen taal, gurung taal. Het is alleen te voet te bereiken, geen wegen, geen verkeer. Ik was erg onder de indruk van het leven hier. Het was alsof ik in de vorige eeuw was beland........  Zo ontmoette ik rajkumari gurung, zij is 85 jaar oud en spreekt haar eigen taal: gurung. Ook de kleding die ze draagt is traditionele gurung kleding.  Ik heb haar hier afgebeeld met de Himalaya op de achtergrond en het ontspringen van de heilige rivier de Ganges. Het is belangrijk voor iedere Hindu om eens in je leven een bezoek te brengen aan de Himalaya en de Ganges.


Website

Boundless (2016)
Annelies de Jong
Olieverf of paneel, 60 x 80 cm.

Dit schilderij is in 2016 geschilderd nadat ik vele boeken over het bewustzijn had gelezen. We focussen soms zó op het doel of de bestemming, dat we de weg ernaartoe vergeten. We raken contact kwijt met elke waardevolle stap. Omdat we 'er nog niet zijn', ontstaat stress. Maar het gaat niet om wat er mist of om welke stappen er nog volgen. Het gaat om nu. Dus zelfs als je geen idee hebt waar je naartoe moet, is dat helemaal oké. Omarm die onzekerheid, twijfel of onrust. Zo'n plek zonder antwoorden is juist heel levendig, creatief en vol potentie. Steeds meer besef ik dat het heerlijk is om je belemmerende innerlijke patronen, gedachten en overtuigingen los te laten, en écht vrij vanuit he hart te kunnen leven. Om vanuit onvoorwaardelijke liefde je innerlijke kracht, en pure zelf, je keuzes te kunnen maken. Keuzes die jezelf ondersteunen en jezelf stap voor stap leiden naar meer vrijheid. Leven zonder grenzen. Hoe grenzelozer we onszelf voelen, hoe meer we het gevoel hebben werkelijk te leven. En dát is het idee van het schilderij grenzeloos.


Website

The message (2018)
Annelies de Jong
olieverf op paneel, 120 x 80

Het idee voor dit schilderij is ontstaan tijdens mijn reis door India. Ik wilde graag ontdekken wie ik zelf, zonder al het andere ben. Ik liet alles achter en vertrok naar India om in contact te komen met mijn diepste gevoelens. Doordat ik volledig weg was, ui mijn vertrouwde omgeving, leerde ik te luisteren naar mijn innerlijke stem. Het heeft me enorm veel helderheid gegeven en dat is nooit meer weg gegaan. Ik leerde in elke situatie waarin je niet weet wat je moet doen, je moet luisteren naar die innerlijke stem, je gevoel. Dit schilderij laat zien dat de boodschap wordt ontvangen. De vrouw denkt na, ze weet het even niet meer en dan opeens brengt de boodschapper haar een boodschap. Dat is het moment waarop we op onze intuïtie vertrouwen, het luisteren naar de innerlijke stem. In dit schilderij wordt de boodschapper uitgebeeld in een mannelijke engel, maar de boodschapper kan 'alles' zijn. Er komt een 'gevoel' binnen waarop je weet (ook wel het gevoel of prikkel genoemd) wat in het schilderij als mannelijke engel is afgebeeld.


Naar leden overzicht